Eindelijk in de lucht!

Paolina.nl

Opdrachten divers

categorie:

DE KRULLEVAAR

loading...
 • aan het werk

  Hangen

 • hangen

  Waterpas?

 • hangen

  Allemaal letters!

 • hangen4

  Onthulling!

 • hangen 3

  De Krullevaar

1/5

Eindelijk is het dan zover; na 7 jaar heeft basisschool De Krullevaar haar naambord, en niet zomaar één. Eind 2007 ben ik begonnen met het smeden van plannen samen met het schoolhoofd. Het uitgangspunt was dat het bord de sfeer en cultuur van de school moest uitdragen. De leerlingen mochten meehelpen bij het ontwerpen van het bord.
Het werden afzonderlijke letters: twaalf letters van meer dan een halve meter hoog die beschilderd moesten worden met de ontwerpen van de kinderen. Daar lag een grote taak voor de leerlingen en begin 2008 kregen de kinderen allemaal een grote letter op papier om te kleuren of te beschilderen. Dat leverde heel veel prachtige ontwerpen op . Blij verrast was ik bij het zien van zoveel prachtige, maffe en kleurrijke letters. Kinderen doen heel onverwachte dingen. Zij maken ongewone kleurencombinaties, tekenen rondjes, blokjes en heel veel hartjes en bloemetjes, koppoters, brandweerauto’s, dierfiguren, noem maar op. Het was ook een hele klus om uit al die prachtige letters ontwerpen te zoeken, maar het resultaat mag er zijn! Twaalf letters die spetteren van de kleurrijke ideeën van kinderen uit groep 1 t/m groep 8.
De onthulling op vrijdag 20 juni was een groot feest. Alle kinderen van de school en vele nieuwsgierige ouders hadden zich buiten op het plein voor de school verzameld en na een toespraak van het hoofd van de school, mochten een paar kinderen de letters onthullen. Een groot applaus steeg op bij het zien van de letters. Een groot succes! Yeah!

ZWAMMEN

loading...
 • vliegenzwam

  vliegenzwam

 • vliegen stammetje

  vliegen stammetje

1/2

loading...
 • inktzwam

  inktzwam

 • inkt stammetje

  inkt stammetje

1/2

Ooit in oktober begonnen aan de opdracht om twee paddestoelen te schilderen op doek. Met behulp van de ANWB natuurgids, some outdoor paddo spotting en een flinke dosis fantasie zijn deze twee zwammen uiteindelijk ontstaan. Was nog een hele tour om niet helemaal op hol te slaan tijdens het schilderen en te blijven bij de wens van de opdrachtgevers.

MUSJES OP DE MUUR

musje

musjes

Deze mooie musjes heb ik op de muur gezet bij een kinderdagverblijf. Het was een mooie uitdaging want de vogels moesten in één kleur opgezet worden met alleen wat uitsparingen.

Meadow wtith poplars, (naar Monet)

Monets weitje

Van twee vriendinnen kreeg ik de vraag of ik ook wel eens afbeeldingen ‘naschilder’. Wat bleek; zij hadden al sinds jaar en dag een verbleekte repro van Monets ‘Meadow with poplars’ achter hun bed hangen. De vraag was of ik dit schilderij niet voor hen op doek wilde zetten.
Tja Monet, niet de eerste de beste natuurlijk, maar ik vond het wel een mooie uitdaging. Na het nodige voorwerk zoals een bezoek aan het Van Gogh in A’dam, waar twee Monets hangen en het bestuderen van de nodige naslagwerken, ben ik aan de klus begonnen. Afspraak was wel dat het een Paolina zou worden ‘naar Monet’ en dat ik het schilderij niet met olieverf maar met acrylverf zou opzetten. Heb net als Monet verschillende keren ‘en plein aire’ geschilderd en vond het een hele leerzame en leuke ervaring. Zie hier het resultaat!

De vriendinnen waren overigens heel erg blij met het resultaat en slapen weer een stuk beter.

CIRCUS STERRE

Paolina voor de spiegel

Baby Sterre ligt in haar wiegje te midden van een bonte verzameling dieren in een dierencircus. De ouders van Sterre konden het maar niet eens worden over de kleur van het behang en uiteindelijk werd er besloten voor iets totaal anders. Een muurschildering moest het worden. Al tijdens het eerste bezoek werd het duidelijk dat het een circus moest worden, een circus met dieren. Geen clowns! in ieder geval. Moeder Agnes heeft een voorliefde voor olifanten dus Dombo moest een prominent plaatsje krijgen in het circus. Dolenthousiast hebben we plannen gemaakt en na het eerste bezoek ben ik begonnen met het schetsen van de dieren.

UIteindelijk zijn we uitgekomen op een aap, een giraf, een olifant, een pinquin (tux) een visje en een éénwielertje. Tux was een ideetje van vader Jeroen.

Bij binnenkomst gluurt Gina de giraf links om het hoekje de piste in. Schuin boven haar bungelt Eppo de aap aan één arm aan een trapeze en houdt een brandende hoepel vast. Op de grote muur is Dombo net van de glijbaan gegleden en zit in een grote plas water. De spetters vliegen je om de oren! Op rechts onder het raam staat een felgekleurde éénwieler. Het hele circus kun je via de spiegel nog een keertje gadeslaan, terwijl Fuzzy, het visje, vrolijk rondspartelt in het water.

Fuzzy de vis spartelt in het rond.
Pinguïn Tux
Gina, de giraf
Dombo
Eppo de aap slingert aan zijn trapeze
Het circus (bijna) compleet

SCHOOLPLEINSCHILDERIJEN

Paolina zelve met haar werk

Deze borden heb ik geschilderd in opdracht van kinderdagverblijf Lepelaar. Men was op zoek naar een afscherming tussen de straat en het plein en, misschien nog belangrijker; de kinderen moesten ermee en/of erbij kunnen spelen. De manager zelf dacht aan allerlei verschillende soorten huisjes. Na wat ideeën te hebben uitgewisseld kon ik aan de slag. Het hele schilderproject heeft zich thuis, boven op zolder voltrokken waar ik de 4 borden van ong. 1.25 m2 kwijt kon. Heel wat avonden heb ik, bijgeschijnd door de bouwlamp, aan mijn vier panelen gewerkt.

Veel bekijks had ik steeds van vrienden en familie die het project volgden en iedereen had zo zijn eigen voorkeur.
Het was een flink project en gelukkig kreeg ik de nodige hulp bij zowel het opzetten van de schilderen als bij het ophangen. De dag dat we de panelen uiteindelijk gingen bevestigen werd een mooie feestdag. Met twee auto’s vol buurkinderen en neven vertrokken we naar de Lepelaar. De borden werden goed stevig bevestigd en zo hangen ze daar nog steeds.

Paddo
Duizend-en-één-nacht
Tipi
Pipowagen
Het ophangen van de borden. Zonder hulp ben je nergens!
Alle vier op een rijtje
De kinderen vonden het top.

De presentatie

Hoera!
De spanning stijgt! Ohhhhhhhhhhhh
Wat zit hier in?!!!

De borden werden door clowns onthuld tijdens het zomerfeest ter ere van het vijf-jarig bestaan van de Lepelaar. De clowns maakten er een mooie show van.

TRIO PEER

Trio Peer, zo lust ik er nog een paar

Aan mij de taak om de pantry (lees kantine) van een afdeling van het CWI in Utrecht op te vrolijken met een muurschildering. Uit een stapel tekeningen en waterverf schilderijen kozen de medewerkers van de afdeling uiteindelijk voor mijn Trio Peer. Leuke opdracht en voor mij de eerste keer dat het publiek tijdens het proces over mijn schouder meekeek en aanwijzingen gaf! Begreep later dat de pantry nog verplaatst is naar een andere ruimte. Men heeft toen het schilderij vervolgens uitgezaagd en met een lijst er omheen opgehangen in de nieuwe ruimte. En zo hangen ze daar nog steeds.

trio peer framedPaolina.nl is © 2006-2017 Jolande Prins | TXP | xhtml 1.0 strict | css 2.1 | icons: famfamfam | Unique Visitors: 241366 | site design: Peter Borst